poniedziałek, 30 stycznia 2017

Kura, owieczka i koza

pierś z kurczaka 300gr - porcja dla 2 osób
sałaty dla 2 osób - matka karmiąca bez cebuli;)
tutaj schowała się tytułowa owca i koza, których mleko w odpowiednich proporcjach daje kruchość i niezapomniany smak fety


Składniki wystarczą na obiad dla 2 osób na 2 dni z rzędu (duża oszczędność czasu zakupów i szykowania potrawy we wtorek;):

  • 600 gr piersi z kurczaka
  • 150-200 gr sera feta
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 op. świeżego szpinaku lub inna ulubionej "trawy" ok 250-300gr
  • słoiczek zielonych i czarnych oliwek
  • 2 czerwone cebule
  • 4 pomidory
  • przyprawy: musztarda, sól gruboziarnista, pieprz swieżo mielony, oliwa z oliwek, oregano swieże lub suszone, sok z cytryny, biały ocet winny.
Wszystkie składniki dostępne w Biedronce :)

Przygotowanie



zakupy...
oczyszczenie i pokrojenie piersi
dodanie pieprzu
dodanie musztardy
W takiej formie wkładamy mięso do lodówki na min. godz. przed wyjęciem aby zdążyło przejść aromatem musztardy. Pozostała połowa porcji czeka na kolejny dzień w lodówce, co jeszcze bardziej poprawi jej smak:)
Talerze wykładamy zieleniną.
Dodajemy sól i pieprz.
Dodajemy pół grubo pokrojonego ogórka czyli 1/4 ogórka przypada na 1 talerz
Dodajemy zielone i czarne oliwki - wychodzi po ok 12 zielonych i 12 czarnych oliwek na jeden talerz. Dodajemy grubo pokrojone pomidory - 1 pomidor przypada na 1 talerz.
Na koniec dodajemy fetę - na 1 talerz przypada ok 50 gr  oraz cienko skrojoną cebulę.


Skrapiamy oliwą, cytryną i octem winnym. Dodajemy pieprz, sól i oregano.
Sałaty są gotowe. 


Teraz czas na kurę...

Smażymy mięso na dużym ogniu przez ok 7-10 min (tutaj jest widoczna ilość ok 300 gr). Mięso po ok 4 min trzeba przewrócić na drugą stronę. Kurczak jest gotowy jeśli mięso po przecięciu jest całe białe w środku.

My zawsze wystawiamy na stół dodatkowo różne sery, oliwki i grissini. 


A teraz a tavola! i smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz