|
pierś z kurczaka 300gr - porcja dla 2 osób |
|
sałaty dla 2 osób - matka karmiąca bez cebuli;)
tutaj schowała się tytułowa owca i koza, których mleko w odpowiednich proporcjach daje kruchość i niezapomniany smak fety |
Składniki wystarczą na obiad dla 2 osób na 2 dni z rzędu (duża oszczędność czasu zakupów i szykowania potrawy we wtorek;):
- 600 gr piersi z kurczaka
- 150-200 gr sera feta
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 op. świeżego szpinaku lub inna ulubionej "trawy" ok 250-300gr
- słoiczek zielonych i czarnych oliwek
- 2 czerwone cebule
- 4 pomidory
- przyprawy: musztarda, sól gruboziarnista, pieprz swieżo mielony, oliwa z oliwek, oregano swieże lub suszone, sok z cytryny, biały ocet winny.
Wszystkie składniki dostępne w Biedronce :)
Przygotowanie
|
zakupy... |
|
oczyszczenie i pokrojenie piersi |
|
dodanie pieprzu |
|
dodanie musztardy W takiej formie wkładamy mięso do lodówki na min. godz. przed wyjęciem aby zdążyło przejść aromatem musztardy. Pozostała połowa porcji czeka na kolejny dzień w lodówce, co jeszcze bardziej poprawi jej smak:) |
|
Talerze wykładamy zieleniną. Dodajemy sól i pieprz. Dodajemy pół grubo pokrojonego ogórka czyli 1/4 ogórka przypada na 1 talerz Dodajemy zielone i czarne oliwki - wychodzi po ok 12 zielonych i 12 czarnych oliwek na jeden talerz. Dodajemy grubo pokrojone pomidory - 1 pomidor przypada na 1 talerz. Na koniec dodajemy fetę - na 1 talerz przypada ok 50 gr oraz cienko skrojoną cebulę. |
|
Skrapiamy oliwą, cytryną i octem winnym. Dodajemy pieprz, sól i oregano. Sałaty są gotowe.
Teraz czas na kurę... |
|
Smażymy mięso na dużym ogniu przez ok 7-10 min (tutaj jest widoczna ilość ok 300 gr). Mięso po ok 4 min trzeba przewrócić na drugą stronę. Kurczak jest gotowy jeśli mięso po przecięciu jest całe białe w środku.
My zawsze wystawiamy na stół dodatkowo różne sery, oliwki i grissini.
A teraz a tavola! i smacznego :)
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz