Fot. 1 porcji pesto |
Pesto. Super proste danie, haczyk tkwi tylko w zakupach;) Wymagają rundy po kilku marketach. Warto więc kupić składniki na zapas - po kilka opakowań. Nie skuście sie na zamienniki z wygody i braku czasu. Tylko odpowiednie produkty zapewnią, że polubicie pesto. W innym razie lepiej wybierzcie inne danie na obiad.
Wiedzieliście, że jednym z podstawowych składników pesto alla genovese D.O.P. są nasiona sosny?:)
zazdroszczę mieszkańcom basenu Morza Śródziemnego, że przy drodze mogą sie natknąć na szyszki sosny pinii i delektować się tymi orzeszkami. Są inne niż orzechy włoskie i orzechy nerkowca. Mniej gorzkie niż te pierwsze i nie takie mdłe jak te drugie. Dlaczego są wersje sosów pesto z innymi niż orzeszki pinii orzechami, nie rozumiem... zmieniają zupełnie smak.
zazdroszczę mieszkańcom basenu Morza Śródziemnego, że przy drodze mogą sie natknąć na szyszki sosny pinii i delektować się tymi orzeszkami. Są inne niż orzechy włoskie i orzechy nerkowca. Mniej gorzkie niż te pierwsze i nie takie mdłe jak te drugie. Dlaczego są wersje sosów pesto z innymi niż orzeszki pinii orzechami, nie rozumiem... zmieniają zupełnie smak.
Warto zaznaczyc, że pesto "lubi się" z gorzkim smakiem oliwy, serem pecorino romano i czerwonym wytrawnym winem. Pasta sama w sobie jest lekko mdła ale z tymi dodatkami wyciągniemy z pesto pełny orzechowo-bazyliowy smak.
Składniki na danie dla 2 osób:
- ok 300 gr makaronu typ Casarecce
- ok 50 gr sera Pecorino Romano/ Grana Padano
- Świeże liscie bazylii
- Słoiczek pesto alla genovese D.O.P.
Przygotowanie:
- Na tarce trzemy ser i przesypujemy do miseczki.
- Zrywamy listki bazylii i przekładamy do małej miseczki.
- Gotujemy wodę na makaron, po zagotowaniu dodajemy łyżeczkę soli i wrzucamy makaron na maksymalnie 7 minut licząc od ponownego momentu gotowania się wody (to krócej o 2 min niż na opakowaniu, ale dzieki temu makaron bedzie al dente) i w trakcie jedzenia nie rozmięknie.
- W miedzyczasie przekładamy pesto do większego pojemnika, miseczki lub kubka, dodajemy 3 łyżki gorącej wody, w której gotuje się makaron i mieszamy.
- Odlewamy wode z makaronu i do garnka, w którym jest sam makaron dodajemy pesto. Mieszamy aż sos ładnie obklei cały makaron. Przekładamy do miseczek. Posypujemy serem jakby napadał na niego śnieg, ale nie mieszamy już makaronu i dodajemy świeże liście bazylii.
Gotowe! Aha – możemy co jakiś czas dosypywać sera dla smaku i dodawać listki bazylii:)
Przydatne zdjęcia
Zakupy
Zwroćcie uwagę na liście - grube, gęste, ciemno zielone. Polecam w doniczkach z Biedronki. Liście sa grube i a bazylia wytrzyma w warunkach domowych ok tygodnia |
ten typ makaronu bardzo ładnie komponuje się z sosem typu pesto. |
Sposób podania bazylii i sera
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz