czwartek, 2 lutego 2017

Makaron z nasionami sosny i bazylią


Fot. 1 porcji pesto

Pesto. Super proste danie, haczyk tkwi tylko w zakupach;) Wymagają rundy po kilku marketach. Warto więc kupić składniki na zapas - po kilka opakowań. Nie skuście sie na zamienniki z wygody i braku czasu. Tylko odpowiednie produkty zapewnią, że polubicie pesto. W innym razie lepiej wybierzcie inne danie na obiad.


Wiedzieliście, że jednym z podstawowych składników pesto alla genovese D.O.P. są nasiona sosny?:) 


zazdroszczę mieszkańcom basenu Morza Śródziemnego, że przy drodze mogą sie natknąć na szyszki sosny pinii i delektować się tymi orzeszkami. Są inne niż orzechy włoskie i orzechy nerkowca. Mniej gorzkie niż te pierwsze i nie takie mdłe jak te drugie. Dlaczego są wersje sosów pesto z innymi niż orzeszki pinii orzechami, nie rozumiem... zmieniają zupełnie smak.




Warto zaznaczyc, że pesto "lubi się" z gorzkim smakiem oliwy, serem pecorino romano i czerwonym wytrawnym winem. Pasta sama w sobie jest lekko mdła ale z tymi dodatkami wyciągniemy z pesto pełny orzechowo-bazyliowy smak.



Składniki na danie dla 2 osób:

  • ok 300 gr makaronu typ Casarecce
  • ok 50 gr sera Pecorino Romano/ Grana Padano 
  • Świeże liscie bazylii 
  • Słoiczek pesto alla genovese D.O.P. 

Przygotowanie:

  1. Na tarce trzemy ser i przesypujemy do miseczki.
  2. Zrywamy listki bazylii i przekładamy do małej miseczki.
  3. Gotujemy wodę na makaron, po zagotowaniu dodajemy łyżeczkę soli i wrzucamy makaron na maksymalnie 7 minut licząc od ponownego momentu gotowania się wody (to krócej o 2 min niż na opakowaniu, ale dzieki temu makaron bedzie al dente) i w trakcie jedzenia nie rozmięknie. 
  4. W miedzyczasie przekładamy pesto do większego pojemnika, miseczki lub kubka, dodajemy 3 łyżki gorącej wody, w której gotuje się makaron i mieszamy.
  5. Odlewamy wode z makaronu i do garnka, w którym jest sam makaron dodajemy pesto. Mieszamy aż sos ładnie obklei cały makaron. Przekładamy do miseczek. Posypujemy serem jakby napadał na niego śnieg, ale nie mieszamy już makaronu i dodajemy świeże liście bazylii.  

          Gotowe! Aha – możemy co jakiś czas dosypywać sera dla smaku i dodawać listki bazylii:)


Przydatne zdjęcia

Zakupy
Zwroćcie uwagę na liście - grube, gęste, ciemno zielone. Polecam w doniczkach z Biedronki. Liście sa grube i  a bazylia wytrzyma w warunkach domowych ok tygodnia

Oba dostępne m.in. w Biedronce. Parmigiano jest bardziej tłusty od grana padano i ostrzejszy w smaku. Osobiście wole grana padano, mniej tłusty i bardziej orzechowy w smaku. Do pesto polecam również Pecorino Romano - bardzo słony, choć ten jest trudniej dostać w przystępnej cenie w marketach.

ten typ makaronu bardzo ładnie komponuje się z sosem typu pesto. 

Specjalnie na potrzeby tego posta przejrzałam przeróżne sosy pesto w marketach. Niestety nie znalazłam ani jednego gdzie w składzie byłaby tylko oliwa, sól, pecorino romano, grana padano, orzeszki piniowe i bazylia. Polacam szukać takie pesto gdzie innych dodatków będzie jak najmniej. Z pewnością wykluczcie sosy gdzie będą inne orzechy niż piniowe. 


Sposób podania bazylii i sera










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz