wtorek, 14 lutego 2017

Serca i pierścienie

Walentynki, 14-ty lutego, wtorek. Każdy powód jest dobry aby ugotować coś nowego i smacznego. A skoro już mamy Walentynki i znamy wszyscy powiedzenie "przez żołądek do serca"..:) 

Owoce morza, połączone z pietruszką, czosnkiem i białym winem są jak w reklamie MasterCard - bezcenne. A cóż bardziej cennego możemy na talerzu zaoferować bliskiej osobie niż bezcenne danie;) Zrozumiem jednak jeśli zrobicie "minkę" myślać o tym daniu, sama też nie zawsze byłam zwolenniczką owoców morza.

Jeśli się skusicie przepis na makaron z owocami morza poniżej...




Owoce morza, w zależności od tego, na które się zdecydujecie, będą do przygotwania w kilka minut albo w kilka godzin. Jeśli chcecie zrobić spaghetti z owocami morza w tygodniu, po pracy, to polecam 
a) mrożone, czekające w zamrażarce w domu, 
b) wykorzystać tylko ośmiorniczki baby, omułki, kalmary w tubach albo w ringach (w tubach trzeba samemu pokroić ale są smaczniejsze, nigdy nie bedą "gumowe"),

Krewetek, w tygodniu po pracy, nie polecam, ponieważ koktajlowe są małe i bez smaku a większe krewetki wymagają oczyszczenia, co jest czasochłonne. 


Składniki dla 2 osób:
  • ok. 250 gr spaghetti (najlepiej włoski, wtedy  bez problemu przygotujecie go w wesji al dente)
  • 3 garści pietruszki (zimą - może być spokojnie mrożona
  • sok z 1/2 cytryny lub limonki, trochę startej skórki
  • 300gr owoców morza
  • 2 główki czosnku (a dla osób, które nie lubią smaku czosnku a jedynie potrzebują jego aromat wystarczą 4 ząbki)
  • 1 świeże peperoncino
  • przyprawy: suszone oregano lub świeże (świeże najlepiej dodać na końcu), z solą ostrożnie, owoce morza mają już sól, trzeba próbować, najlepiej dodać po pomidorach, należy spróbować wcześniej żeby nie było za słonebez pieprzu, trochę suszonego chili
  • ok. 200 ml przecieru pomidorowyego
  • ok. 100 ml białego wina
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • dodatkowa  przydatna przyprawa ale nie zawsze dostępne w sklepach: pasta w tubce z asciugi

Kilka zdjęć:

Pocięte peperoncino i obrany czosnek. 
Tak jak pisałam, czosnku może być dużo mniej. Np.tylko 2-4 ząbki. Jeśli zdecydujecie się na zachowanie czosnku do zjedzenia, duże ząbki należy przeciąć w pół, aby zdążyły zmiękąć przed podaniem.

Przygotowanie: 

Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę, czosnek i peperoncino. Podsmażamy aż nabiorą aromatu. Na zdjęciu prezentuję wersję z odrobina czosnku, dla aromatu. Po zrobieniu zdjęcia dodałam pozostały czosnek z miseczki.
Po ok 5 minutach dodajemy rozmrożone owoce morzą. Kalmary najlepiej dodać pod koniec (czyli jeśli owoce morza dusimy ok 10 min to kalmary wrzucamy po ok 7 min i duszą się tylko 3 min), ponieważ są najdelikatniejsze. Im dłużej będziecie je smażyć tym większe ryzyko, że w smaku staną się gumowe. Warto tez kupić kalmary w tubach, są o niebo smaczniejsze. My nie zawsze tak robimy z uwagi na brak czasu ale polecamy :)

Po ok 10 min dodajemy najpierw białe wino (podlewamy owoce morza ilością ok 100 ml) i czekamy aż wyparuje. 
Następnie  dodajemy sok z cytryny/ limonki i jeśli mamy, skórkę z cytryny. 

Dodajemy przecier pomidorowy w ilości ok 200 ml (szklanka). Dusimy ok 5 min. Dodajemy przyprawy: oregano, pepperoncino suszone - jeśli chcecie wyostrzyć smak. 
W międzyczasiwe gotujemy wodę na makaron. Po zagotowaniu wody dodajemy 1 łyżeczkę soli i wrzucamy makaron. Makaron gotujemy o max.3 minuty krócej niż jest to wskazane na opakowaniu. W pół surowy wyciągamy z wody (odlewając wodę) i wrzucamy na patelnię do sosu jak poniżej

Makaron dusimy w sosie aż stanie się al dente (twardy w środku, po przegryzieniu zobaczycie biały paseczek) 
Dodajemy całą pietruszkę i mieszamy z makaronem. (Wyciągnijcie ją z zamrażarki, jesli macie mrożona, przed samym wrzuceniem na patelnię. Wcześniej wyciągnieta z zamrażarki, w pokojowej temperaturze puściłaby wodę i będzie wyglądać jak ugotowany szpinak, tym samym będzie kleić się do rąk)

mniam....przekładamy na talerze!



Smacznego:)













1 komentarz:

  1. mniam uwielbiam ryby i wszelkie owoce morza, a te wyglądają wspaniale. Idealne na Walentynkową kolacje :)

    OdpowiedzUsuń