środa, 22 lutego 2017

Bazyliowe wstążki na lunch






Składniki:

  • Makaron fettuccine - ilość zależy od Was:)
  • 2 duże marchewki
  • 1 seler naciowy
  • 1 cukinia
  • sól, świeżo mielony pieprz, oliwa
  • dressing: oliwa, swieża bazylia,


Potrzebne akcesoria/ naczynia:

  • teflonowa patelnia
  • garnek na makaron
  • nożyk do obierania warzyw/owoców (przykładowy na zdjęciu poniżej)
  • blender

Przygotowanie:


Robimy dressing. W pojemniku blendujemy bazylię z oliwą (na jedną porcję ok 4 łyżki oliwy i 3-4 całe gałązki bazyli) Blendując nie tylko liście ale też łodygi dodamy więcej aromatu i smaku i nic nie zmarnujemy.

Z warzyw przygotowujemy wstażki, poprzez ich "obieranie" do tylu warstw ile to możliwe.
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy ok 2 łyżkek oliwy, po chwili, wrzucamy warzywa i przez ok 10-15 min dusimy na mocnym ogniu aż nabiorą aromatu i zmiekną. W międzyczasie dodajemy do smaku pieprz i sól.

Jednocześnie gotujemy makaron, jak zawsze, al dente. 
Po ugotowaniu, odlewamy wodę, makaron przerzucamy na patelnię i mieszamy z warzywami. Całość przekładamy do pojemnika (jeśli chcemy mieć na kolejny dzień lunch do pracy) albo przekładamy na talerz i jemy na gorąco.

Danie polewamy dressingiem i mieszamy widelcem ale sos obkleił ładnie cały makaron.

Smacznego:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz