Składniki:
- Makaron fettuccine - ilość zależy od Was:)
- 2 duże marchewki
- 1 seler naciowy
- 1 cukinia
- sól, świeżo mielony pieprz, oliwa
- dressing: oliwa, swieża bazylia,
Potrzebne akcesoria/ naczynia:
- teflonowa patelnia
- garnek na makaron
- nożyk do obierania warzyw/owoców (przykładowy na zdjęciu poniżej)
- blender
Przygotowanie:
Robimy dressing. W pojemniku blendujemy bazylię z oliwą (na jedną porcję ok 4 łyżki oliwy i 3-4 całe gałązki bazyli) Blendując nie tylko liście ale też łodygi dodamy więcej aromatu i smaku i nic nie zmarnujemy.
Z warzyw przygotowujemy wstażki, poprzez ich "obieranie" do tylu warstw ile to możliwe.
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy ok 2 łyżkek oliwy, po chwili, wrzucamy warzywa i przez ok 10-15 min dusimy na mocnym ogniu aż nabiorą aromatu i zmiekną. W międzyczasie dodajemy do smaku pieprz i sól.
Jednocześnie gotujemy makaron, jak zawsze, al dente.
Po ugotowaniu, odlewamy wodę, makaron przerzucamy na patelnię i mieszamy z warzywami. Całość przekładamy do pojemnika (jeśli chcemy mieć na kolejny dzień lunch do pracy) albo przekładamy na talerz i jemy na gorąco.
Danie polewamy dressingiem i mieszamy widelcem ale sos obkleił ładnie cały makaron.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz