Lubicie ryby i jednocześnie nie lubicie ości;)? to ta ryba jest dla Was.
Polędwica z dorsza z sałatą z mango i avocado!
1 porcja |
1 porcja
Z filetami jest ten problem że są cienkie i mają ości. Jedząc je, zanim z mężem pozbędziemy się na talerzu ości ryba jest już zimna. I to byłoby na tyle dania z ryby;) Zrezygnowaliśmy więc z filetów.
Składniki na obiad dla dwóch osób :
- polędwica z dorsza ok 400 gr
- przyprawy do ryby: świeżo mielony pieprz, starta skórka z cytryny, oregano suszone, ziołowa przyprawa do ryb (zwróćcie uwagę na skład przyprawy. Najlepiej jakby nie zawierała soli, a już napewno żeby nie była na 1-ym miejscu)
- opakowanie mixu sałat ok 150-180gr
- 1 mango
- 1 avocado
- orzeszki piniowe 25gr (ja często ich nie mam pod ręką, to składnik nieobowiązkowy)
- 1 kulka mozzarelli 125 gr
- sól gruboziarnista, świeżo mielony pieprz
- dressing: 5 łyżek oliwy, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki miodu (jeśli miód jest gęsty jak masło to wystarczy 1 pełna łyżeczka)
Przygotowanie:
Myjemy pod bieżącą wodą polędwicę, osuszamy. Przyprawiamy pieprzem, oregano, przyprawą do ryb. Posypujemy startą skórką z cytryny (wystarczy z połowy cytryny).
Odstawiamy do lodowki na 1 dzień a przynajmniej na 30-60 min przed podaniem. Ryba przejdzie aromatem przypraw. Rybę podzielimy na 2 części dopiero po usmażeniu, na patelni.
Przygotowujemy sałaty:
Zdjęcie przestawia jakie owoce wybieram w sklepie aby było dojrzałe i smaczne. |
Dwa głębokie talerze wykładamy sałatą. Następnie dodajemy sól i pieprz. |
Dodajemy pokrojone w kostkę avocado, następnie mango a na koniec mozzarelle. Znow dodajemy odrobine soli i dużo pieprzu.
Polewamy dressingiem. Łyżeczkami zataczając kręgi po sałatkach.
|
dressing, na zdjęciu składniki dopiero będę mieszać (łyżeczką jak widać) |
uwielbiam rybę mniam muszę spróbować tego przepisu :)
OdpowiedzUsuń