porcja dla 1 osoby. Wersja z dodatkiem czerwonej fasoli i jarmużem Scarlet |
Generalnie ziemniaków nie lubię. Pod żadną postacią. Ani frytki, ani pure, ani placki ziemniaczane, ani nawet ziemniaki z ogniska z solą. Postanowiłam więc wymyślić takie danie gdzie ziemniak smakuje jak warzywo, jest aromatyczne i stanowi jeden ze składników dania.
Składniki sałatki
- świeży szpinak (opcjonalnie z dodatkiem fioletowego jarmużu) – łącznie ok.100 gr
- mrożony groszek zielony – 200 gr
- puszka czerwonej fasoli (jeśli nie lubicie to nie dodawajcie fasoli, zwiększcie wtedy ilość mrożonego groszku do 300 gr)
- małe kapary ze słoika – 4 łyżeczki
- 4 średniej wielkości młode ziemniaki młode lub przeznaczone do sałatek, np.vinieta, gotowane na parze w ziołach (sól, tymianek, rozmaryn, pieprz),
- przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżki oliwy, szczypta pepperoncino, 2 plastry masła ok, ok 10 gr, odrobina cytryny do skropienia, garść pietruszki, 4 ząbki czosnku, pół łyżeczki miodu
Składniki dressingu
- 5 łyżek oliwy
- sok z 1/3 cytryny
- pół łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki kaparów ze słoika
- garść pietruszki
Przygotowanie
W pierwszej kolejnosći przygotowujemy ziemniaki. Myjemy je, nie obieramy ze skórki, kroimy w plastry 0,5 cm. Gotujemy na parze, w ziołach i przyprawach, ok 10 min aby były lekko twarde ale ugotowane. Po ugotowaniu odstawiamy na bok.
W trakcie gotowania ziemniaków przygotowujemy dressing. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy, doprawiamy do smaku wg uznania. Sos ma być lekko kwaśny, z wyczuwalnym miodem, pietruszką i kaparami. Będzie zielony jak pesto. Odstawiamy na bok.
Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek. Dodajemy sól, pieprz, kapary i pepperoncino. Po 5 minutach dodajemy mrożony groszek i dusimy aż się rozmrozi i będzie gorący. Dodajemy fasolę z puszki. Dodajemy masło, miód, pietruszkę. Dusimy 5 minuty. Dodajemy przygotowane ziemniaki i całosć mieszamy delikatnie (tak aby nie połamać ziemniaków).
Na 2 talerzach kładziemy szpinak/ i jarmuż, posypujemy pieprzem. Na szpinak wykładamy przygotowany groszek z ziemniakami wprost z patelni (tak, ciepły:).
wersja przygotowanej sałaty(jeszcze przed dodaniem dressingu) bez jarmużu i bez czerwonej fasoli. Smak się nie zmienia tylko kolorystyka pozostaje solidarnie zielona ;) |
Gotowe, w efekcie mamy dwie porcje pysznej sałatki jak na zdjęciu pod nazwą dania. Smacznego.
Będę wdzięczna za komentarze pod wszystkimi publikowanymi daniami. Jestem ciekawa czy przepisy są wg ciekawe, jasno opisane i przede wszystkim czy dania są smaczne :)?
wygląda jak danie z restauracji a nie zrobione w domowym zaciszu. Wspaniale i pysznie :) To tak od święta?
OdpowiedzUsuń